BOŞANMA SÜRECİ – ZORLU DEĞİŞİMLER VE ÇOCUK İÇİN MUTLU BÜYÜME DESTEĞİ-3


Çocuk, anne ve babasıyla artık iki evde yaşamaya başlıyor. Her iki evdeki aynılık ve farklılıklardan bir iki örnek belirtmeyi önemsiyorum. Sizlere, diğer durumlar için rehber olabilir.

Uyku sürecini ele alalım. Uyku saati her iki evde de aynı olmalıdır. Bu anne ve babanın kararıdır. Evden eve değişmemelidir.  Tutarlı geri bildirim verilmesi, güven arttırır.

En sık karşılaştığımız durumlardan diğeri;  eğer ebeveynler ayrılmadan önce çocuk kendi başına uyuyorsa, bunun devam ettirilmesini önemsiyoruz. Azımsanmayacak miktarda gördüğümüz; anne ya da baba çocuğunu kendi yatağına almaya yönelebiliyor. Bu, çocuğa yanlış mesaj verebilir. Bunu istemeyiz. Roller karışır. Çocuğunuza açık-net bilgi verin ki, çocuk duygu süreçlerinde kaybolmasın.  Öncesinde devam eden sürecin yaşanması için zemin hazırlanmalıdır.

Bazen de ebeveynlerden biri, bu kuralı bozabiliyor... O zaman işte çocuk, bu süreçte ebeveynlerinin hassasiyetlerini fark ediyor.  Maalesef bir süre sonra çocuk, anne ve babayı manipüle etmeye başlıyor. Bunu da istemeyiz.

Çocuk, evdeki önceki düzende bir sorumluluğa sahipse, bu yeni sürecinde devam ettirilmelidir. Sorumluluğu öncesinde olmadıysa, bir süre yeni yaşantıya dahil olabilmesini bekleyip, bu sürece ait hissedebilmesi için sorumluluk alması desteklenmelidir. Sorumluluklar yaşına uygun verilmelidir.

"Artık bu ailenin erkeği sensin” veya “tek dayanağım sensin”. gibi söylemleri sarf etmemenizi önemle rica ediyoruz.

Özellikle vurgulamak isterim ki; çocuğunuzla beraber ailenizi ziyarete gittiğinizde ya da arkadaş ortamındaki paylaşımlarda, eşiniz hakkında olumsuz söylemlerde bulunmayın. Çocuğunuzun en değerli iki kişisi, ebeveynleridir. Tüm iletişim süreçlerinizde çocuğunuzun bir kulağı sizde olacaktır. Bunu unutmayın.

Çocukların bu durumla baş edebilmek için geliştirdikleri savunma mekanizmalarına (arkadaşlarına vurma, eşyalara zarar verme gibi şiddet içerenler hariç) müdahale etmemek, duygularıyla yüzleşmeleri için onlara zaman tanımak, duygularını paylaşmak için cesaretlendirmenizi hatırlatmak isterim.

Duygularıyla yüzleşmelerine izin verilmezse çocuklarda; depresyon, ayrılık endişesi vb. sorunları ortaya çıkabilir. Regresyon yaşanabilir. Uyumak istemeyebilir. Okula gitmek istemeyebilir. Yemek düzeninde değişkenlikler yaşayabilir. Onlara sakince, paylaşabilmelerine zaman tanıyın lütfen. 

Duygularını dinleyecek ortam ve paylaşımlar ayarlayın. Çocuğunuzda ilerleyen zamanlarda bu davranışlarda ya da benzer tutumlarda iyileşme görmediğinizde, biz psikologlardan destek almanızı önemle belirtmek isterim.

Sevgiyle Kalın:)


Yorumlar